Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

RAG-V-EZ Informatie betreffende de Risk Assessment Group – Veterinary – Emerging Zoonoses (RAG-V-EZ)

Image
foto logo ragvez

Een zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan en vice versa. De RAG-V-EZ is een Belgische multidisciplinaire referentiegroep op het gebied van opkomende zoönoses waarbij diergezondheidsbevoegdheden, gedeeld tussen de federale et de regionale autoriteiten, een rol spelen. De RAG-V-EZ voert epidemiologisch toezicht uit op het opduiken van impactvolle zoönosen voor België en kan mogelijke reacties en beheersopties beoordelen en/of aanbevelen om deze aan te pakken in een "One Health”-perspectief. Meer informatie over de werking van de RAG-V-EZ en zijn samenstelling kan worden gevonden in de referentietermen:

Referentietermen van de RAG-V-EZ (PDF) (31/01/2023)


Aanbevelingen en documenten uitgebracht door de RAG-V-EZ


De volgende lijst bevat de aanbevelingen, adviezen, standpunten, mededelingen en opmerkingen van de RAG-V-EZ in verband met zijn werkzaamheden op het gebied van de diergezondheid als dit te maken heeft met de besmetting of het risico op besmetting met zoönotische ziekten bij dieren en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid.

 

Aanbevelingen van de RAG-V-EZ : Zoönotische en omgekeerde zoönotische risico's van varkensinfluenzavirussen (PDF) (20/07/2023 - V.8)

FAQ: Zoönotisch risico van aviaire influenza (PDF) (24/07/2023 - V.10)

Zoönotische risico's van zoogdierinfecties met Aviaire Influenza A(H5N1) virus (PDF) (12/09/2023 - V.1)

Zoonotic risks of mammal infections with Avian Influenza A(H5N1) clade 2.3.4.4.b virus (PDF) (12/09/2023 - V.1 – extended version)

​​​​​​​Risk assessment and recommendations for Belgium with regards to infections in cattle and goats with highly pathogenic avian influenza A(H5N1) clade 2.3.4.4b virus in the USA (PDF) (11/04/2024 - V.1.)